14.8.15

5

ZARA : Potty train die~

Morning u'olls....
hari nie nak share skit cite cmne aku POTTY TRAIN my big girl....
#IZZARASAFIYYA

memg dr awal2 lg aku dah plan nak POTTY TRAIN die ms aku dlm pantang hr tue...
ms tue umur die 2 tahun 10 bulan...
klu nak hrpkan potty train ms die dok taska, memg tidaklah...
cuti sabtu ahad je memg x cukup...
Alhamdulillah BERJAYA!

wlupun semggu yg pertama tue perlukan kesabaran yang tinggi...
fuuhhhhhhhh..... *lap peluh

POTTY TRAIN anak nie memg mencabar....
ditambah mencabar bile aku dlm pantang...
naseb bek ade bantuan dr mama dan adik....
klu tidak, memg naiklah angin meroyan aku ke kepala...hahaha
husband dah kat KL....

terlupe...
leka ms main....
tue biaselah....
tau2 basah je....
fuuhhhhhhhh..... *lap peluh lg

memg kne bawak die ke toilet setiap 1 jam...
wlupun die xnak kencing....

bab nak 'pooo pooo' plak...
tercicir....
ter'pooo pooo' dlm seluar....
tuepon biaselah semggu pertama...
klu nmpk die senyap je celah2 kerusi tue, cepat2lah bawak g toilet....
die xnak 'pooo pooo' dlm jamban kecik tue....
xtaulah die geli ke....
nmpk pelik ke....
padahal dah beli lame....
die nak 'pooo pooo' kat jamban gak...
OK, good girl...

kdg2 untuk bg pengajaran kat die...
lepas die ter'pooo pooo' dlm seluar tue....
denda die dlm 5-10 minit cmtue....
xyah terus bawak g cuci....
biar die rs geli.....
confirm die akan ingt lepas tue....

lpas 2 mggu....
nk kuar jalan pon xyah nk pakai pampers....
memg kne kerap tny dielah nak kencing ke x....
so far x penahlah terkencing dlm kete....
terkencing tepi kete penahlah....
sbb dah x tahan sgt nk ke tolilet...
seluar kene spare lebih skit....

training x pakai pampes ms tdo plak...
actually ade 1 hr nie....
kami anak beranak dah tertidur depan tv...
terlupa nak pakaikan die pampes smpilah ke pg....
bgun je pg, raba2 bontot die, x basah pon...
bile die bgun tdo, bru die nak g toilet....
fuuhhhhh...lega....
mulai hr tuelah terus x pakai pampes dah....
skali skala terkencing tue biaselah....
sejuk sgt agaknye....
so redha jelah yerk....huhuhu

jd mommy niekan kne byk sbr....
wlupun kdg2 tahap kesabaran tue hilang....
huhuhu...
#mommykauhijau

OK...
jimat dah pampes utk sorg anak...
huhuhu....

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

5 comments:

  1. tahniah Zara! happy nyaaa! jimat dah tu. rara nak cuba lg, haritu dah cuba, esok cuba lg skali. dia duk taska, susah sket, ibuu kat sana suruh pakai pampers.

    ReplyDelete
  2. wahhh..bestnye kalau anak dah bebas pampers nie..ila nie bila ntah nak potty train hannani...huwaaa..kene tunggu cuti yg lama sikit baru boleh buat..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. congrats zara.. nasib baik time berpantang tu ada org lain kan, kalo x mmg x leh nak handle sorg2 potty train time berpantang. dilah aritu x jd potty train time berpantang sbb berpantang sendiri la..

    ReplyDelete
  4. wah...bestnya zara.. dah big girl dia..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah dah berjaya..mmg jimat byk bab pampers tu kan

    ReplyDelete