6.6.14

5

SERIOUS BUYER? BACKOUT BUYER?

 
 Assalamualaikum...
Salam Sejahtera....

Topik hr nie BACKOUT BUYER
aku rs nie biaselah terjadi pd online shop....

Yup....aku dah lame diam dah sbnrnye..
pendam je...tp lame2 makin geram plak...

-------------------------------------------------------------------------------

MAKSUD BACKOUT BUYER :
Pembeli yang membatalkan pembelian tanpa sebarang notis atau hilang secara tiba2 setelah membuat pesanan.  Apa yang lebih buruk, 
penjual telah pun membeli stok atau menempah seperti yang dikehendaki oleh pembeli tersebut...

CONTOH :
1. Anda membuat pesanan/ order, lepas dapat dapat confirmation terus senyap seribu bahasa.
2. Membuat janji palsu nak bankin dan bagi timeframe, tp lepas tue senyap seribu bahasa.
3. Kate dah bankin, tp x dapat tunjuk bukti pembayaran...bila diminta, senyap seribu bahasa.

-------------------------------------------------------------------------------

contoh cam kes aku plak....
aku bukan jual baju atau brg2...
tp aku melibatkan DESIGN...
perlu memerah otak....curik masa mengadap PC
wlupun aku bukanlah pemegang sijil, ijazah, PhD, Master or ape2 pon dlm bidang nie...
tp bg aku, idea2 aku tue still berharga...
dah perah otak nak design utk korg, tup tup senyap je...
MAAF, x tuju kat sape2 tau....
ini sebagai contohlah....

sebab tue skrg nie...
sebelum aku bg draft design, aku perlukan FULL PAYMENT
lepas settle payment, baru aku mule design dan tunjuk draft
xde niat nak menipu....kite same2 membantu...

klu betol2 x jd, dpt offer yg lebih baik, pliz tell me....
aku x sentap pon sayang2ku sekalian...
JANGAN diam seribu bahasa....
DAN CARA YANG LEBIH BAIK & HARMONI ADALAH :
Pikir masak2 dulu sebelum place order...

sekali-sekala, letakkan diri korang kat tmpt seller/ penjual
then tanya diri sendiri...APA PERASAAN ANDA?

aku tau aku byk lg perlu di perbaiki...
masih banyak aku kene belajar tentang dunia seni...
dan memg aku sentiasa belajar benda2 baru
setiap designer ade kelebihan dan idea masing2....

mintak maaf klu ade terkasar bahasa dan menyinggung....
Sekian, terima kasih

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

5 comments:

  1. well said ekin.
    aku pun panas hati gak. dah byk kali kena.

    ReplyDelete
  2. sabar ekin, adat meniaga memang gitu. dugaan..... moga ada rezei yg lbh baik...

    ReplyDelete
  3. Lain kali awak amik payment dulu baru start work

    ReplyDelete
  4. adat meniaga mmg gitu..mcm2 ragam kita jumpe..seller mmg kena byk brsabar..

    ReplyDelete