30.10.13

27

zara diserang 'rotavirus'

i'm back!!
rindu rsnye pd blog...

ke mane aku pegi seminggu menghilang?
bz sgt ke?
yup, bz menguruskan anakanda aku yg x sehat...

sepanjang minggu lepas zara x sehat....
'rotavirus' menyerang taska zara...
zara salah sorg yg kene....

mule hr isnin, die muntah2....
muntah2 teruk smpi lembik badan die....
xde tenaga lgsg....
pg aku bawak ke klinik ofis aku nie je....
ptg aku bawak ke Hospital Sg.Buloh....
mlm plak aku bawak ke Hospital Selayang....
punye x puas hati ngan condition anak aku hr tue...
lembik giler....keje nak tdo je...
mkn xnak, minum xnak...
hr selasa cirit-birit plak....
tp aku monitor dr umah je...aku amik EL
ishk, x puas hati aku nie....
hr rabu, masih muntah dan cirit...
pg aku bawak ke Klinik Pakar Kanak2 Desa Melawati....
doktor bekalkan surat ke Hospital Selayang utk diwarded...
mlm rabu aku pegi, tp ramai giler...
jenuh tnggu....kami balik je sbb zara dah mengantok....
hari khamis pegi lg Hospital Selayang, bawak surat Klinik Pakar
fuh, x tngu lame pon....trus kene panggil ngan doktor
then terus masuk ke wad emergency, masuk air...
ptg tue, kene lah tahan wad...
3 hari 2 malam dok kat hospital....
so far, alhamdulillah zara xde demam sepanjang kat hospital...
kene drip jelah....die rimas skit sbb xleh ke mane2...
hari sabtu petang baru discaj....

tgk, 2 klinik, 2 hospital aku pegi...
memg ulang alik ke hospital jelah...
Alhamdulillah....
zara dah sehat sepenuhnye....
dan aku paling bersyukur, zara sgt kuat mkn skrg...
x berhenti makan....lepas mkn, nak susu....pastu smbung makan balik...
zara pon dah nak susu botol! yeay!
pipi dah naik skit....
syukur alhamdulillah....
Allah bg ujian, pastu Allah balas balik dengan kesenangan....
Amin....

cume skrg nie aku je yg brape sehat....
mgkin terlalu penat dan x cukup rehat....
ditambah plak aku yg cirit-birit skrg nie...2 hari dpt MC
'rotavirus' nie org dewasa pon boleh berjangkit yer...
cume xdelah seteruk kanak2....
org dewasa nie pandailah crik makan sendiri....
cume aku kene lebih menjaga kebersihan sblum pegang zara, xnak die jangkit semula...

disebabkan 'rotavirus' nie, 
taska zara di tutup selama 8 hari sehingga awal muharam....
seminggu nie, terpakse import mama aku dr johor utk mintak tlg jaga zara kat umah...
naseb bek mama willing nak tolong zara...
klu tidak, terpakse bawak ke ofis...
klu bawak ke ofis, memg x buat kejelah aku nmpknye...

terima kasih kepada semua kawan2 yg mendoakan kesihatan zara....

 


PESANAN : 
semua tempahan kufi akan aku cuba siapkan secepat mungkin yer....
mintak ampun sgt2....


lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

27 comments:

  1. alhamdulillah syukur..ekin pun jaga diri bebaik..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah dah sihat, mama pulak berjangkit eh

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah zara dah sihat...pasni makan banyak2 tau zara...:D

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..
    potot lah ekin senyap jer...rupanya zara sakit
    kalau tau zara kat hospital selayang boleh lah p nengok.sbb dekat umah jer..

    ReplyDelete
  5. Lor siannya. Moga cepat sembuh zara

    ReplyDelete
  6. sian zara sakit but alhamdulillah dah sihat sepenuhnya..btul Allah bagi ujian then bagi kesenangan, betapa Allah sayang pada hambaNya :)
    ekin take care tau..

    ReplyDelete
  7. masyaAllah..rotavirus rupanya ye...erm alhamdulillah dah sihat....kejap je duk sepital...oke la tu...duk sepital lama² lg bertambah sakit...huhu erk! org bsr pn boleh kena rota ek? err oke kena double triple check tahap kebersihan kt rmh tu...kiss zara utk i kay! strong girl zara! ^_^

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah...yg penting zara sihat..tertanya2 jugak keadaan dia...

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...sihat dah..mase cakap anak awak masuk spital tu..dah rase nak pegi ziarah die dah...

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..patut la lama tak muncul.....hihihih....take care ye...

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah...semua risau keadaan zara tau....syukur dh sihat :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah dah sihat...akak baca wasap gojes bgtau zara sakit muntah sampai lembik..sedih tul rasa

    ReplyDelete
  13. Ya Allah zara kena rota virus....satu taska tuh...aduyaiiii....harap sgt zara fully recovery ye...cian dia

    ReplyDelete
  14. oo rotavirus.. gudgirl la zara.. makan byk2 ye.. take care ekin n family

    ReplyDelete
  15. semoga zara kembali ceria..untuk kite-kite aje. cewah...eh-eh ade gambo baba lahhh...kakmi tgh pebetoi inner syria pon ade lah tu.
    hehehehe :)

    ReplyDelete
  16. BBambamdulu pun kena rotavirus gak, terus bawa ke gleneagles sbb tau klau hosp govt lama kena tunggu..kt gleneagles diorg caj under pesakit luar so xayah kuar sesen pun, guna GL je..kena dok dlm NICU, beberapa jam..x sanggup tgk dia nangis nak susu, tp x bole bg susu masa tu sbb nnt dia akan muntah n cirit lg..tp pastu minta diorg transfer ke HKL naik ambulans, nangis2 tgk wayar kt badan dia..bahaya tau rotavirus ni terutamanya kpd baby n kanak2..

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah semua dah sehat.. Ros pun biasa warded dgn auni sebab rota ni..
    Lpas 4hari bru discaj.. Ros plak yang kena, lembik terus... :(

    ReplyDelete
  18. Allah... Zara kena rotavirus ke.. Kesiannnn.. :'(

    Mommy pun jaga diri ye.. mommy kena sihat utk jaga zara jugak.. Take care ekin!

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah..semoga zara bertambah2 sihat yek..ekin, take care

    ReplyDelete
  20. patut la lama mommy zara menyepi..zara warded rupanya....alhmdulillah da fully recovered...semoga mommy zara pun cepat sembuh....take care!

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah zara dah sihat....biasa la klu anak demam selagi tak sihat selagi tue akan bertukar klinik dan hospital...kayrul pun macam tue jugak...

    ReplyDelete
  22. ekin, akak satu famly kena virus rota ni. anak2 dan suami. sib baik akak x kena.
    punca: kitorang gi bercuti kat cherating, air kolam tercemar dgn virus ni. ada citer kat blog.
    sib baik cepat dapat rawatan, boleh bawa maut rotavirus ni. suami & anak lembik selembik2nya...
    seminggu berkampung kat hopsital.

    ReplyDelete
  23. Kalau taska dlu bertahun kat sni xpernh pulak kena tutup . Penyakit happen tp taska kena la pandai monitor siapa layak dtg ke tak.yang dlu siap check termometer lagi dr luar so that anak kat dlm xkena jangkitan. Taska sekarang mcm2 kes. Nasib anak kte xde situ. Rota virus ni bakteria dan kita kalau sorang dua kena mmg laa dr luar pastu taska kena make sure bdk lain xbnjangkit. Ni smua bdk dia terima pnyakit dr luar
    Aduh..tktnyeee..dhla lepas bby meninggal aritu br dpt lesen..lau tak sblm ni xpnh ade lesen taw taska tu..ya Allah..nauzubillah...

    ...senang jeKalau taska oren dlu bertahun kat sni xpernh pulak kena tutup . Penyakit happen tp taska kena la pandai monitor siapa layak dtg ke tak. Oren dlu siap check termometer lagi dr luar agar anak kat dlm xkena jangkitan. Taska sekarang mcm2 kes. Nasib anak aku xde situ. Rota virus ni bakteria dan kita kalau sorang dua kena mmg laa dr luar pastu taska kena make sure bdk lain xbnjangkit. Ni smua bdk dia terima pnyakit dr luar senang je masuk. Aku dgr bdk pneumonia pun dia trima. Susah kalau xda pngalaman ckp pndai.nk kata pnyakit tu pmberian allah tp cara kita stop dr spreading tu pnting. Yg pasti taska anak aku xde mcm ni. Kalau sorg dua kena diaorg je kena yg lain dlm tu mmg selamat. masuk. Aku dgr bdk pneumonia pun dia trima. Susah kalau xda pngalaman ckp pndai.nk kata pnyakit tu pmberian allah tp cara kita stop dr spreading tu pnting. Yg pasti taska anak aku xde mcm ni. Kalau sorg dua kena diaorg je kena yg lain dlm tu mmg selamat.

    ReplyDelete
  24. Sian ekin...mmg kne pantau..hmmm..get well soon sume ye .

    ReplyDelete