18.7.13

26

PUDING ROTI dengan PEMANGGANG AJAIB

bulan puase nie.......
mcm2 bendelah yg aku teringin makan.....
bru2 nie teringin nak makan puding roti....
alahai, mcm tekak org pregnant plak...huhuhu

tp aku mls nak beli kat bazaar......
rupe je cntik...tp rasa mesti menghampakan.....
so cara yg terbaik adalah buat sendiri!

google punye google resepi....
carik yg simple2 dan bahan2 yg senang nak crik....
JUMPE!
bakar gne oven?
alamak, mane ade oven kat umah aku nie.....
xkan nak beli oven semata-mata wat puding roti seciput tue? huhh~

crik alternatif lain....
Yeay!! PEMANGGANG AJAIB!
bru teringt, ade PEMANGGANG AJAIB yg tersimpan rapi kat bilik stor....
mama belikan tahun lepas......
tp xtau nak gne utk ape....
bakar ikan?
dah ade kuali leper kat umah tue....lg senang..



hah, nielah PEMANGGANG AJAIB AVON pink ku!
sayang nak gne...hahahaha
so apa lagi, try laa guna pemanggang ajaib sebab nak tengok sejauh mana ajaib dia....
Ya memang ajaib! menjadiiiii puding roti aku!! hahahaha

1st time letak resepi kat blog nie..

hahahaha...aku bukan pandai masak pon....
tp x slah nak mencube....hehe


--------------------------------------------------------------------------
RESEPI PUDING ROTI  
(aku copy paste je)

BAHAN A 
- 10 keping roti - aku belah 2..roti butterscoth lg sedap...tp kat kedai xde...mls carik
- 2 biji telur
- 2 biji putih telur - simpan kuning untuk sos
- 1 tin susu cair
- 1 penutup essen vanilla 

- sedikit minyak/butter - aku gne butter 
- 1 cwn atau kurang sedikit gula - ikut manis yg korg suke 
- hirisan kurma, kismis or coklat cip utk ditabur di atas puding - aku wat kurma, sbb tue je ade kat umah...mls nak crik lain...huhu


CARA-CARA (BAHAN A)
1. gris pemanggang ajaib dgn butter



2. sapu setiap bgh roti dengan sedikit butter...kalau tak nak pon xpe..susun roti rapat-rapat dalam pemanggang...then tabur kurma yg dah dipotong dadu...


3. masukkan telur, telur putih, susu cair, essen vanilla dan gula dalam mangkuk. kacau hingga rata dan gula larut...


4. tuang adunan telur dalam roti dan tekankan sikit sikit roti dengan garfu bagi roti serap semua adunan telur... biarkan 10-15 minit...
5. letakkan pemanggang atas dapur menggunakan api kecil. masak selama 20 minit. pastikan check seketika untuk elakkan puding hangus....
6. palingkan pemanggang dan masak lagi 15-20 minit atau hingga masak...kene check...


7. SIAP! hitam2 tue bukan hangus tau....saje biar ade kerak2 tue....brulah sedap...nyum3!


BAHAN B (SOS VANILLA) 
1 tin susu cair
4 sudu gula
2 biji kuning telur
1 sk esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung/kastard


CARA-CARA (BAHAN B)

1. masukkan semua bahan dalam sauce pan/periuk kecil.kacau rata perlahan-lahan hingga tepung jagung/kastard tak berketul dan telur kuning larut
2. masak atas api kecil dan kacau sentiasa sehingga pekat. kacau sentiasa untuk elakkan hangus dan berkerak
3. bila dah mendidih, tutup api tapi still kacau jangan berhenti sehingga sos jadi suam. baru stop kacau dan hidangkan dengan puding roti.....

 --------------------------------------------------------------------------


hah, nielah hasilnya.........
aku melantak sorg2 je....
laki aku bukan suke pon....

OK, sekian utk hr ini...
  

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

26 comments:

  1. yang senang gini pun malas nak buat..hehe

    ReplyDelete
  2. Ok. Ini yg rasa nak beli pemanggang ajaib nih. Hahahaha.

    ReplyDelete
  3. wah senang je...simple resepi..

    ReplyDelete
  4. wah.. pemanggang fink sudah berbakti :)

    ReplyDelete
  5. wee favourite mamilisa nih puding roti..nak try buat gak hari tu tapi oven takde, pemanggang ajaib apetah lagi..sigh..

    ReplyDelete
  6. ha2.. teman pun dh buat.. guna pemanggang ajaib gak.. tp my hubby x suka manis.. so bukan feberet dia lea.. teman mkn sorg2 .. ha2..

    ReplyDelete
  7. Sedap erk??? Pasti akan cuba. Lagi pun semua bahan dah ada. hehehe

    ReplyDelete
  8. mila pun ada buat last week..sama, laki mila pun xsuka maka mlntak jg sorg2.

    ReplyDelete
  9. sedapnye.. buat kuih waktu berbuka sesuai sngt

    ReplyDelete
  10. nnt try buat resepi yg droti lapis daging tu. same je kekdahnye. boleh jugak guna pemanggang ajaib ni :)

    ReplyDelete
  11. mmg ajaib betol la pemanggang tu, serba guna..masak puding roti pun boleh hehe..best2..

    ReplyDelete
  12. warna tu yg boleh buat rajin nak buat tu hahaha..mmg kesukaan la puding roti ni..sejuk sejuk lg sedap di makan :)

    ReplyDelete
  13. @ctmah
    memg crik resepi yg senang2 je
    yg complicated, mlslah
    bukan ade byk ms pon

    ReplyDelete
  14. salam ramadhan
    ehm besnye
    daj ar pose ni
    hehehehehe
    ai saya ida newbies blogger
    saya baru je follow blog ni
    jemput ye follow blog saya
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. alaa i nak sgt beli pemanggang ajaib ni. lg semangat nak masak nanti huhu.

    btw i tak suka puding roti ni tapi husband i mesti suka hehe. i yg bersusu, telur, manis i memang tak suka haha

    ReplyDelete
  16. sambil baca sambil telan air liur :D

    yeayy blk nnti nk try buat pnjam pemanggang ajaib mak kite :D

    ReplyDelete
  17. baru ku tau boleh pakai pemannggang ajaib baik blh ku cuba

    ReplyDelete
  18. rara baru je cari resipi ni.guna pemanggang ajaib.alih2 ekin dh buat dh.hehehe.success eh.so leh lah buat lak.smlm dh beli roti.rini nk cr bahan lain.hehehe.yeay! sedap!

    ReplyDelete
  19. waa...cantiknye kaler pink :)

    ReplyDelete
  20. nampak sedap!yg kerak2 tu bestt..baru puas hati makan..hehehe :)

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete