12.7.13

18

ENTRY KHAS : Pneumococcal untuk Zara

saje nak update pasal suntikan vaksin khas Pneumococcal zara....
Alhamdulillah, selasa lepas dah berjaya amik dos yg ke3 (last)....
kat klinik opis aku nie je hah...
KLINIK KELUARGA DR. DAHLIA

1st dos [ PREVENAR ] = 29 Januari 2013 [ 7 bulan]
2nd dos [ PREVENAR ] = 26 Februari 2013 [ 8 bulan ] 
3rd dos [ SYNFLORIX ] = 9 Julai 2013 [ 1 tahun ] 

1st & 2nd tue, doktor bagi vaksin Prevenar...
tp yg 3rd tue, vaksin Synflorix pulak....
stok Prevenar kat klinik xde....
tp doktor kate same....aku ok je....
[MAKLUMAT LANJUT]

sebelum bawak gi klinik....
aku mesti col klinik dulu, tny doktor sape...
klu Dr. Suzaida, baru aku g....
klu doktor len aku xnak...hehehehe
kenapa?
sebab dah biase ngan doktor nie....
doktor ganti yg len x best....hihihi

slalu bawak die g klinik lepas lunch....
lepas aku dah BF die....die dah kenyang....
senanglah skit mommy & doktor....

seperti yg aku penah bgtau sblum nie...
vaksin Pneumococcal nie di'cover' sepenuhnye oleh opis aku....
so ketiga-tiga vaksin adalah free..
Alhamdulillah sgtlah...
org kate rezeki jgn ditolak, so gnekan jelah kemudahan yg ade...

harga sebenar vaksin kat klinik nie aku x penah tny plak...
nak tny, tp asyik terlupe je bile ade depan doktor tue...huhu

actually vaksin nie disyorkan oleh ofismate aku [kak shareena] awal tahun dulu...
die kate die amik vaksin nie utk anak die, QAYS...
untuk radang paru2....
so aku amik utk zara jugak sbb zarakan dok taska..
kecik2, die kerap selesema & batok.....proses membina antibody...

ade gak aku google2 pasal vaksin nie....bce gitu2 jelah....
dan aku penah wat entry jugak sblum nie....
tp entry aku dikecam oleh sesetengah pihak yg anti-vaksin...
aku wat xtau je....lantak ah!
aku tau mane yg terbaik utk anak aku...

then bile kes arwah aqil dulu,
ms tue aku x brape aktif lg dlm geng gojes sbb jrg on9 FB... 
brulah aku tau kenapa perlunya amik vaksin nie....
sebenarnya x sangka virus pneumokokus nie sgt bahaya utk kanak2...

mommy2 gojes sekalian dah amik untuk anakanda masing2?

 Semoga anak mommy terus sihat dan aktif....
AMIN

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

18 comments:

  1. pneumococcal vaccine ni kalo dah terlepas umur setahun tak boleh dah ye ekin?
    p/sZ:btw headband merah zara comey sangat..mane beli eyh? hehe sempat lagi tanya :p

    ReplyDelete
  2. @ayahmamilisa

    alamak, ekin x pasti pulak kak
    cube akak tny kat klinik

    cekak murah je tue
    RM1.90
    hehehe

    ReplyDelete
  3. @ayahmamilisa

    boleh lagi, Aish start ambik masa dia umur setahun lebih jugak, so 2 kali cucuk je lah, klu ambik start umur 2 bulan, kena 4 kali cucuk :)

    ReplyDelete
  4. Fayel pun rezeki jugak...klinik panel cover..Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  5. yeay! zara dah.. afiq jugak blom lagi.. ish ish ish..

    ReplyDelete
  6. wokies..thanx a lot ekin and erin for the info :)

    ReplyDelete
  7. Erm god job mummy...
    Plan gak nak bawa jibriel tp jibriel da 1 tahun 6 bulan...
    nk kene dpt info lebih nie... tq

    ReplyDelete
  8. yeay! zara dh habis dh cucuk.princess pulak ni.hehehe.hope anak kita sihat2 je kan ekin.

    ReplyDelete
  9. sy belum amek laei utk Rania vaksin neh... mmg kena amek la... sbb lately neh mcm2 jenis virus muncul kan...

    ReplyDelete
  10. Good job zara dah selesai amik free tuh rezeki zara...Qi last dos 20 Julai nih gak...tggu ye...aminn

    ReplyDelete
  11. aisya tak amik... eh tp i bkn anti-vaksin tau... hahha...

    kalau kat opis i pun sume dicover.tp dis time kitorang tak amik additional vaksin untuk aisya sbb aisya duduk dgn nenek. kalau adik dia nanti insyaallah amiklah.. cuma kitorang akan gap sebln tanak suntik byk sgt vaksin, nanti antibodi celaru

    ReplyDelete
  12. Arissa last dos will be on this august. Semoga anak2 sihat sejahtera semuanya. Aamiin.

    ReplyDelete
  13. yeay sama zara..amani juga done last week...kat luar mahal sikit ekin harga nya, tp demi ank tersyg, takpe, papa n mama usahakan,...alhmdulillah lengkap dah...=)

    ReplyDelete
  14. Adam pun dah lama tak check doc.. :P

    ReplyDelete
  15. hi ekin...lama tak dengar khabar. bz je memanjang. Akmar pun plan nak amik vaksin ni untuk anak akmar. Lepas baca apa yang jadi kat arwah Aqil. Risau pulak takut jadi ape2. Prevention is better than cure kan? Bulan depan baby akmar dah 6 bulan. Plan nak gi cucuk jugak lepas raya nanti in sha Allah. Moga2 Allah lindungi anak2 kita semua. Amin.. :)

    ReplyDelete
  16. ekin gomen kan? kalu staff gomen, memang opis cover ke suntikan @opis ekin jer..??

    ReplyDelete
  17. eh... namaku kah disitu? hehehe

    takpe la ekin, orang nak hentam kamu p lantak la... tak jadi kat depa kan..

    akk pun sejak baca pasal aruah adik aqil tu, rasa elok benda ni di share ngan orang lain kan...

    ReplyDelete