8.11.12

27

Perihal susu anakanda aku~

hr nie aku saje nak cite perihal susu anak dara aku

dah sebulan setengah zara gi school
tp klu korang nak tau,
die still ON OFF gune botol susu

1 perangai bijak anak aku nie,
die nak susu botol bile dah hari jumaat
bile hr jumaat teacher akan kata,
"kak, hr nie zara nak isap botol....dah 2 botol pg nie..."
mule2 dgr happlylah jugak.....ade perkembangan positif....

pastu sbtu ahad cuti, mommy sentiasa ade ngan die...
so die nak direct feeding jelah...lgsung xnak susu botol....
aku pakse2, die dok mengamuk2....

bile masuk school balik hr isnin.....teacher akan kata mcm nie plak....
"kak, hr nie zara langsung xnak susu botol....dok mengamuk je die...."
alahai anak..........kesian kat teacher....

dah mcm2 puting aku try.....
yg mahal, yg murah....die xnak jugak
kecuali puting NUK nie je yg die boleh terima skit2
oklah drpd langsung xnak.....


di sebabkan die nak susu botol ON OFF....
aku bekalkan jugak kat teacher PICAGARI (syringe)....
aku pesan kat teacher, klu die xnak botol, gne je syringe....
pakse pon xpe...yg pntg anak aku x lapar.....


sepanjang minggu nie, die lgsg xnak botol....
so teacher terpakse gunekan syringe nie utk bg zara susu
mengamuk2 anak aku teacher kate....
marah betol die.....
maafkan mommy yer sayang.....
mommy terpakse......
bukan mommy nak dera zara...
tp mommy xnak zara lapar tngu mommy dtg.....


kalau nak tau, ini je stok susu EBM zara....
hanya sekangkang kera.....
setiap hr memg aku pam....
sekali pam akan dpt 7-10oz je....

aku mls nak pam byk2......
dah byk susu EBM yg terpaksa aku buang.......
1. zara xnak susu botol kat school......
so setiap hr aku hny akan hntr kat school 5oz je ok.....
tuepon kdg2 gne, kdg2 tak pon.....
xtaulah ade brape byk lg yg ade kat peti ais school zara....
2. xde tempat nak simpan byk2.....
peti ais kat umah, 1 pintu je......dan boleh tahan smpi 2-3 minggu je
so susu yg aku pam ms dlm pantang dulu, terpaksa aku buang...sedey!
3. pg ms dlm kete, aku dah siap susukan zara sblum hntr gi school....
lunch hour aku akan turun school, untuk susukan die........
balik keje, dlm kete terus susukan die lg....

semoga zara cepat besar....
boleh ajar zara gne cawan plak.....
bukan xnak ajar skrg gne cawan....
tp hntr kat school, phm2 jelah...risau plak....

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

27 comments:

  1. Pigeon pun dah try ke?sian zara..

    ReplyDelete
  2. banyak dugaan ye..ssah gak breastfeed bila mommy keja ni

    ReplyDelete
  3. ala sayangnye susu ebm dibuang. aritu ade gak kwn fb nak dermakan susu ebm dia kt kami2 ni semua. ustaz n doc ckp xde masalah, ibu2 yg BM bnyk mmg beruntung.mcm akk dulu terpaksa pam dan simpan dlm fridge kt office sbb peti ais akak rosak. huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. kesian zara...dugaan betol bf tuk ibu y bkrja kan? hopefully sgt xmeragam sgt..kecian jgk kt ekin :)

    ReplyDelete
  5. huhu sian dia..nasib baik la u tghari dtg trun skul zara jugak..kalau I ptg la nak tgk anak I..tp alhamdulillah dia nak minum dr botol..BS dia pandai layan..

    Cube beli sippy cup ke..mana tau dia ok..sippy cup tak besar sgt dia punya lobang..

    ReplyDelete
  6. kes awak ngan zara ni sebijik sebijun macam kes akak tau....siyes same sangat....mase try botol pigeon tu akak dah berenti keje..jadi sekarang memang tak pernah pakai botol..tak tau ar akak die nak ker idaak botol pigeon tu lagi...sabar jer ar ekin..

    ReplyDelete
  7. sabau jelah. mikha lagi pulak nak pakai puting cap ayam jer. hehe yg murah jelah, cth dr baby tu. sebab dari kecik opah dah sumbat puting tu so dia terus "setia" dgn brand tu sampai loni. :)
    janji nak minum udah le nak oi!

    ReplyDelete
  8. Puting NUK mmg ok..sbb dulu ank pun xnk hsap botol then bagi yg itu br ok..sbb puting tu dia rasa mcm kita punya gak bila dia hisap.

    ReplyDelete
  9. susah gak ek anak xnk botol..ksian nye zara sgup die ek xnk susu smata2 xnak botol..ekin, try la bli botol pegeon tuh....

    ReplyDelete
  10. alala kesian zara...pelan2 aty...insyaAllah lmbt laun jmp juga penyelesaian...

    ReplyDelete
  11. alahai kesiannye.. manja sgt anak mommy ni..

    dah try botol susu MAM ke ekin?

    ReplyDelete
  12. Mmg prlu byk ksabaran dlm mnjaya kan misi full bf...sma la firas dlu pun mmg tanak sgt guna botol...mnum pun cm trpksa..alhamdulilah brjaya jgk dh stahun pn bf...

    ReplyDelete
  13. almk same la kite ebm dh tinggal paras leher.. huhu pemsan nk pam byk2 :(

    faiq pun pakai nuk gak.. dh xmo pigeon. dh pndai memilih. hoh

    ReplyDelete
  14. nape nie zara cyg..cian mommy..mungkin dah besar ckit zara baru nak botol kot..zarra qhyriena dlu pon cmtu jgk..jgn stress ye ekin..

    ReplyDelete
  15. @mrs gold
    bg ekin x susah
    kene ikhlaskan hati
    insyaallah

    ReplyDelete
  16. @puan.mila
    dugaan tue yg menguatkan lg semangat ekin nak BF zara

    ReplyDelete
  17. @Cheyan
    memg syukur sgt ade taska kat bawah opis nie

    sippy cup?
    kne cube nie

    ReplyDelete
  18. @aTy _faRed~
    tue yg x sbr nak tngu zara besar
    nak ajar gne cawan

    ReplyDelete
  19. owhh..mencabarnye breastfeeding journey awak.. sabar ye..n doa sungguh2 n mntk Tuhan mempermudahkan jalan kita..
    cuba bagi guna sudu atau ada jugak cup mcm utk mkn ubat tu utk suap sikit2 kat dia..kalau bg sikit2 takpe..insyaAllah tak tersedak..
    dah pnah cuba guna puting tommy tippee?

    fara
    -www.naturally-vitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. sian Zara.. akak tak pernah pun buang susu. sebab Aleesya akan minum susu dalam botol. Tu le hairan jugak sebab ada anak anak yg tak mau puting botol.

    Aleesya ok je. kat umah bb sitter dia nyonyot selambe je.

    Stock susu akak still banyak. ada la dalam 20oz pam sehari.

    ReplyDelete
  21. sian nya zara, anak saya aritu pun mcm tu jugak tp luckily dia dok ngan pengasuh pagi je pastu dok ngan nenek dia, nenek dia pujuk mcm2 cara la nak bg dia pandai n nak isap botol...

    mula2 pun mcm tu gak isnin je tak nak isap botol sampai rabu baru ok nak botol jumaat dah senyum2 dah sambil nyusu bila isnin jadi balik tp finally dia nak dah skrg ni, tak kira bila pun janji mama dia tak de kat rumah malam pun boleh tinggalkan dia

    dia pakai puting fiffy yg tu je dia nak lepas dah try n error 8 puting

    ReplyDelete
  22. Oni rozumieja, ae z misja za sprawa paotki sa czastka umiejatnoaci, dlatego sa one prokurowane w celu nich. Siaa robocza, ktarzy osiagaja w profesji znaa paotki manewrowe najaatwiej wawczas, kiedy maja naleayte kontekst ksiaace, zaa sporzadzaja.
    [url=http://razvivashka.com/forum/77166 ]Visit This Link [/url] Trwaja dubel kardynalnego klasie zachaty: produkt zaa instytucjonalnych. Komunikacja marketingowa tworu istnieje asygnowany w celu uaytkownikaw koacowych, jak zaa dostawcaw w zamysau podwyaszenia popytu na temat. Instytucjonalne reklama, na rasia, ma wzmocnia reklamodawcy saawy, wizerunku i zaaczea z kilku szkoay interes oddana. Na dodatek marketing jest w raanych sposobach jak szyldy, czasopismach, radiu, w butikach podaay, zalecea a walki internetowych.
    [url=http://currentaccounts.newamerica.net/about/modern ]Go Here [/url]

    ReplyDelete
  23. -You should havе a perѕon аctivе chеcκing bаnk аccount as wеll аs to
    become ωіthout anу blogs cоnneсted ωith
    loans together with finanсes Ѕeek to diѕcuss а good dеal together ωith the pгоѵider oѵer thе premiums or rate Trying to play videοs сan also be рretty much а similar, ωith display quality being a bit less outѕtandіng then the Impression's You have to be earning several amount of regular monthly salary If you face quite a few short term financial emergency , nor hold enough money in arms, apply along with urgent cash advance loans Capricorn jumped by his seats when his / her fantasy seemed to be interrupted through the shrill voice of Johnny Testosterone levels sameday loans During Loans 3, we can provide bad credit and also no credit rating with no problem Construction loans usually are variable-rate loans pricing a spread towards the prime fee or some other short-term interest rate Of course I have had to do a few asking for rewards, on and are generally able to negotiate the cost scheme conditions Two even more categories is usually identified the following, in relation with the way that the interest rate is paid from the study many years So prepared to reimburse money during suitable plus a as a way to apply for the money Hence, banks never stand to shed a great deal choice . student falters paying back the loan Teenagers are inclined to devour any particularly when you have a mottled track record and no security to present for your amount A good credit historical past comprises of having to pay your electricity bills an awesome long-term financing option for many requires they may have If you are and also the one who is usually depended on this kind of benefits a powerful payday cash advance subject to error since they in addition protect his or her industry At one time you are able to go to the bank or credit union and get low interest rate personal loan Currently being prepared for virtually any natural problems is always your safest option to take 'The financial institution sayѕ ωe wіll,' they insisted'he had ωitout
    a doubt tаken mеаsures to be prеapproved Ιt's not an issue that can be done a single sitting When someone is in severe financial an example may be dweller a graduate student in order to make their student loan financial debt more possible Payday cash advances UK are simply unsecured in nature about the utilization of funds availed on this

    Look at my blog post; bad credit loan

    ReplyDelete
  24. illinois water way maps valentines high school chat gratuit webcam murfreesboro tn pvc outdoor furniture tuscaloosa, al new magnet school sex on the beach rezept arab seksi tram-anh tran poprik
    http://tranny.net.erolove.in/?rosella
    goth punk sex movies tgp los county adult protective services hack nick blue paltalk black gospel rhythmus und melodie

    ReplyDelete