30.10.12

12

"shhuuhhhhh...ruam panas!"

entry sebelum nie aku ade bgtau yg zara kene ruam panas
abis merah2 badan die.....
lg2 bile berpeluh....
kesian plak aku tgk......


mule2 aku gne bedak nie....
BEDAK AGNESIA
tp ramai yg kate bedak nie x elok utk baby.....kasar
so aku stop gne......lgpon cm x berkesan je


then aku bawak zara gi klinik kat opis
doktor kate zara alahan/ruam panas..... bukan campak
sbb byk bintik2 merah kat muke dan badan....
so die bglah krim alahan nie.....
tp doktor kate krim nie kuat, so gne bile betol2 perlu je....
dan penggunaan yg paling minimum......
nmpk ok....tp aku tkot plak nak gne slalu.....gne skali je krim nie.....
krim nie menghakis kulit.....lame2 kulit jd nipis....
risau plak......princess aku tue kecik lg.....



then last week bawak zara ke Klinik Pakar Wanita & Kanak2 Desa Melawati
kakak2 opis ramai yg recommended ke klinik nie
lg 1 klinik nie Panel MATRADE....so gnekanlah kemudahan yg ade...FREE!
gi klinik nie sbb zara batok x elok2.....
smbil2 tue tny skali pasal bintik2 merah kat badan die
doktor pakar tue bg krim dan cleanser nie
krim = sapu selepas mandi
cleanser = sebagai mandian
Alhamdulillah, hilang dah bintik2 merah kat badan Zara....



hr tue ade jugak yg suggestkan pakai bedak siam nie
tgk kat blog Ben Ashaari....
tp di'terbang'kan jauh dr kelantan lmbt plak.....
kak wana bru belikan ms die balik cuti raya haji hr tue
ruam zara pon dah ok....
tp xpelah.....mane tau next time boleh gne.....
berangin je bau bedak nie.....sedap
tulisan kat botol bedak nie sume tulisan siam je...ape pon aku x paham..huhu
TQ KAK WANA...jasamu dikenang....hehe

ruam panas dah xde.....
tp ade bintik2 merah sbb kene geget nyamuk kat kampung hr tue....
huhuhuhuhuhuuuuu

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

12 comments:

  1. kesian nye.. mcm2 ubat cuba. gegel plak tu, hope jgn la tinggal parut ehh..

    ReplyDelete
  2. ekin bedak tu mmg elok sgt3...anak2 buah riny yg tige org tu sume gune bedak ni...kdg2...bile hari panas pon kakak riny sapu bedak ni....sekali gune mmg terus kurang kalau ruam panas..terus hilang merah2..mcm tu jugak kalau melecet bile baby cirit birit...letak bedak ni je...terus kering basuh pon x menangis dh baby kene air..kak riny order sampai 10 botol kt kwn dy buat stok untuk anak2 dy bile dah abes....:)

    ReplyDelete
  3. kesian kan tgk baby kena ruam2 :(

    ReplyDelete
  4. Jgnla bby sy kna ruam..cian diaorg.dahla cuaca panas lately ni..

    ReplyDelete
  5. pegi klinik dr waty eh kat desa melawati...pehh bestnya panel kat situ..dr tu baik dan best...utnung la..pasni ekin gi situ la check apa apa...tak payah bayor pun

    ReplyDelete
  6. @Mimy Hamidtuelah kak
    doktor wati tue memg baik
    lembut je
    dan alhamdulillah panel opis ekin
    senang...hehe

    ReplyDelete
  7. @fifi tiez
    tuelah
    skrg musim panas terik
    tp zara kat school gne aircond
    kat umah xde
    huhuhu

    ReplyDelete
  8. @CikNaa
    hah tuelah
    tp rsnye kulit baby senang kot hilang parut die

    ReplyDelete
  9. ekin..bedak agnesia tu mmg kasar kan..pastu melekat kuat kt kulit..ammar pakai ni masa kena ruam panas bwh leher..alhamdulillah esoknya da ok..tp skg dia bnyk bintik2 merah sampai da naik dekat badan..nk try cari la ezerra tu..da mcm2 krim pakai xberkesan jgk..

    ReplyDelete
  10. kita pkai calamine lotion yg kk bg je...huhu

    ReplyDelete
  11. akak pulak dpt tips utk hilangkan ruam dari BS bambam. dia ckp blendkan beras ngan bedak. pastu pakai kan kat tmpt kena ruam tu. dari dulu dia pakaikan utk anak2 dia mmg ok

    ReplyDelete