18.10.12

18

ruam panas....alahai......

dah lepas interview permenant hr tue....
perghhhh....rs lega giler.....huhuhu
brulah tenang balik jiwa & raga aku......
hehehehehheee.....
insyaalllah adelah rezeki anak mommy......

lepas je interview, terus gi kursus 2 hr.....
x cukup training point lg, kenelah gi....hihihiiii
tue yg x sempat nak meng'update' blog kesayanganku ini......

aku rs badan Zara kene ruam panaslah.....
bile die berpeluh2, abis merah2 1 badan.....
merenyam je aku tgk die.....kesian plak
tp xkanlah aku nak menghala kipas angin plak kat die
kembonglah perut anak aku.....alahai.....

aku ade beli bedak kat guardian utk ruam panas....
bedak Agnesia....
oklah skit2....tp bile die berpeluh, naik lg ruam tue.....
cmne aku nak wat ea?
ape ubat yg bagus yer?
boleh tlg bg suggestion kat aku x?
plissss......plissssss.....plisssss...........
kesian anak dara aku merenyam seluruh badan die......
lg2 kat bhgn muke.....bintik2 kat muke Zara....
pastu merah2....alahai, kesian plak aku tgk
sblum nie ok je.....bru kene seminggu nie.....

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

18 comments:

  1. wa..best..congrats... letak bedak baby xberkesan ke? dulu mama selalu letak bedak je.. wangi..

    ReplyDelete
  2. letak bedak sbnrnya lg xelok...
    sbb kesat kan....


    kalo org tua, suruh mandikan dgn air garam...

    sy selalunya lumurkan dgn minyak zaitun organik...

    pastu mandikan dgn air sejuk...

    ReplyDelete
  3. cuba letak calamine lotion..

    ReplyDelete
  4. anak sy dulu pun camtu jgak...mula2 penuh biji2 merah kat muka bila panas..pastu jangkit kat bdn lak.kesian tgk..pastu jmpa pakar kulit, doc kata ni eczima..suh tukar product mandi n susu fm, xbole minum susu lembu..ms tu pakai johnsons, doc kata chemical kuat..kulit baby yg sensitif xtahan...so skrg dah pakai cetaphill..hrga mahal sikit la..sebamed pn ok..izara bf so xde masalah susu..cuba tukar product mandi dia..pastu jgn pakai apa2 bedak kat bdn..haa, lg satu jgn makan seafood sbb izara bf lg...seafood boleh sebabkan gatal2 nti pada baby...

    ReplyDelete
  5. Safiyyah pon kena ruam panas gak, kat belakang kepala dia..doc suh beli bedak agnesia tu la, tiap kali lepas mandi mmg ck pakaikan bedak tu kat belakang kepala dia..skang dah kurang dah merah2 belakang kepala dia..kalo tak kesian tgk dia dok garu2 bila berpeluh..

    ReplyDelete
  6. i pakai calamine lotion yg doc bagi

    ReplyDelete
  7. i pakai calamine lotion yg doc bagi

    ReplyDelete
  8. ekin, kebetulan plak ben ashaari ada kongsi ubat pasal ruam ni kat blog dia...pegi r terjah...tgk ubat ape

    ReplyDelete
  9. haaaa..ni lg 1 tips yg akak nak bagi. ekin try buat bedak beras. beras tu blender kan dgn bedak. yg ni akak belajar dari BS anak2 akak. hehehe. dia kata dah berbelas thn dia guna cari ni. jimat pun jimat :)

    ReplyDelete
  10. 1 lagi guna tepung ubi sapukan kat muka dia... tpi nnti lepas sapu bile kering tepungnye terbang2... n bersepah2...

    ReplyDelete
  11. sy suggest jumpa jer paed dear.paling penting, jangan sapu krim tanpa nasihat doktor ye.sbb krim ni ada steroid, takut effect baby..

    ReplyDelete
  12. kalau ikut petu org lame2...nenenk ryn selalu sapu tepung ubi je..mmg akan okay...semua baby yg dijage dgn nenek sume akan pakai tepung ubi tu kalau ade ruam....:)

    ReplyDelete
  13. anak i pun mcm tu, kulit sensitive. Paed bg cream ezerra, memula ok pastu merah2 blk. i tukar sabun mandi dia, pastu lap2 selalu jer bdn dia dgn wet towel. sehari dua lps tu nmpak merah2 hilang. bcoz of dat, i tak pernah lg pkaikan bedak kat baby sbb i rs kalau brpeluh nanti naik blk ruam tu. ;)

    ReplyDelete
  14. Fayel pun ruam gak gi klinik doktor tak bagi pakai bedak..now dia bertukar jenama syampu, mandia, krim jenama QV kids

    ReplyDelete
  15. p klinik bawah, minta ubat sapu ELOMET


    qays pakai yg tu... mmg elok sangat

    ReplyDelete
  16. sejak iman kena rumah panas dan ala-ala kurap susu, erna bawak iman pergi pakar dan doc bagi cream khas. sejak tu memang iman x pernah pakai bedak kat badan.bedak kering..buat lagi gatal. try pakai cream..

    ReplyDelete
  17. avoid gna bedak sb kulit xbole bnafas lagi tambah ruam

    ReplyDelete
  18. congrat ekin...seronoknya dpt permenat...ira belum lg nak dpt..better ekin pg klinik...demam ruam mcm demam campak..kena jg

    ReplyDelete