9.7.12

20

Demam Kuning + Cincau

*sempat update blog sementara Izzara tgh tdo...huhuhu

ms kat hospital, Izzara x kene demam kuning/Jaundice lg...
so xdelah kene tahan wad lame2......
kami dok hospital semalam je......

ble dah smpi kat Johor ms hr ke4,
nurse dtg melawat ke rumah.....
ms tuelah bru nmpk Izzara ade kuning2 kat muka dan badan.....
terus bawak g klinik utk amik darah.....
 
1st checkup (hari ke4) = 13.8
*hmpir2 nak 14.0....klu x, kene bwk ke hospital......

mak bidan yg urut aku hr tue cakap,
minum air cincau boleh kurangkan demam kuning.....*air cincau kosong 
bukan bg baby minum.....mommy baby yg kne minum.....
*boleh nak bg baby minum...tp aku x brani plak  
cincau nie sejuk, sbb cincau nie dibuat dr tumbuh2an..*mak bidan yg cakap 
die x bg minum air susu kambing, sbb lg panas.....
demam kuning mkin tinggi lg nnti......


so hr tue jugak mama belikan aku cincau.....
aku minum siang segelas, mlm segelas.....
naseb bek air cincau nie memg feveret aku.....
pastu aku kerapkan bg Izzara susu badan.....

2nd checkup (hari ke5) = 13.0
3rd checkup (hari ke6) = 11.8
4th checkup (hari ke7) = 9.3
5th checkup (hari ke9) = 9.6

dan Alhamdulillah demam kuning Izzara semakin hr semakin turun....
klu x, memg x tenanglah jiwa dan raga aku.....
sbb kesian tgk die hr2 kne cucuk utk amik darah.....


lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

20 comments:

  1. so cute la izzara!! hug kiss baby :*

    mmg klau kena demam kuning kita mak2 ni mmg risau. akak keep on breastfeed dan dlm masa yg sama bg baby susu kambing. mase tu alhamdulillah ok. kuning pun 1-2 hari je.

    ye la kan. lain bidan, lain caranya. selamat berpantang ekin!

    ReplyDelete
  2. ciknaa dulu bagi dia perahan air anggur sebiji pagi sebiji malam..alhamdulillah mmg xkene lgsg jaundis :)

    ReplyDelete
  3. ekin dh bersalin eh..lma xonline so xtahu..tahniah ekin semuanya selamat :)

    ReplyDelete
  4. hari ke4 dah balik johor eh.cpt gak ek.selamat berpantang ekin :)

    ReplyDelete
  5. @Cikpuan rara
    alhamdulillah susu memg melimpah ruah....
    20-25oz boleh dpt sehari...
    lg rajin,lg byk

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah. kte dulu bg arissa mandi air tepung beras. hehehehe. ekin~~~ kte nak wat contest dah. hehehehe. ^_^

    ReplyDelete
  7. tahniah ekin...seronok tgk ekin dapat baby yg sgt2 comel,alhamdulillah...doa2 kan la skali kte pun dpt baby comel mcm ekin ye,hehehe...;)

    ReplyDelete
  8. semoga bertambah sihat kembali izzara ye..mia doakan..

    ReplyDelete
  9. mcm mana lah kita nanti niiii....susu kambing tak minum, cincau tak minum....=(

    ReplyDelete
  10. ekinnnnnn... congrates on ur nwborn baby girl... omeyyy ;))

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. hye Izzara..welcome to the world..semoga jadi anak yg solehah utk mommy dan papa ye sayang :)

    ReplyDelete
  13. Owh.. baru tau cincau leh ubat kuning baby. Nanti nak cubalah if baby kena demam kuning. TQ.

    ReplyDelete
  14. ain hr tu time aydan kena kuning beli ubat kat homeopathy....alhmdulillah 3x je check kt KK...

    ReplyDelete
  15. tahniah ekin..comel baby..blh geng lah anak2 kita..he3

    ReplyDelete
  16. @puansazusarin
    terima kasih
    mestilah anak2 kte boleh geng same cm mommy2 dorg

    ReplyDelete