23.5.12

20

"Doc,bila saya nak bersalin dan bila patut pergi ke hospital?"

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Soalannya : "Doc,bila isteri saya/ saya nak bersalin?”
Doc : “ Eh… saya pun tak tau. Allah saja yang tau bila baby nak keluar. Tapi selalu ada petanda-petanda awal yang boleh digunakan ”
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Bila kita patut bersedia?

      1. Apabila kandongan telah mencapai 38 minggu :  Mengikut perkiraan statistic, 80 hingga 90 % wanita akan bersalin dalam jangka masa ini iaitu 2 minggu sebelum tarikh bersalin/due date. Kalau tarikh due date kita menggunakan tarikh ultra sound ianya mungkin lari sedikit mengikut bila ultrasound itu dilakukan.

Contohnya: 
a) jika ultrasound dilakukan dibawah trimester pertama (bawah 12 minggu), ketepatan jangka bersalin adalah hampir tepat dengan perngiraan mengikut haid. Larinya pun dalam beberapa hari. Kalau haid tidak menentu,kita tak ingat atau masih susu badan semasa mengandong eloklah lakukan ultrasound diperingkat awal kandongan.

b) jika ultrasound dilakukan diantara trimester 1 hingga 2, ketepatannya lari dalam seminggu @ dua minggu.

c) jika ultrasound dilakukan lebih dari trimester ke 3, tarikh tidak boleh dipakai kecuali benar-benar tidak ada tarikh lain dan si ibu datang terlalu lewat untuk booking.

2. Kontraksi bila menghampiri waktu bersalin
a) akan menjadi lebih kerap(frekuensi).Misalan dari sekali dalam sehari ke beberapa kali dalam sehari
b) lebih lama(duration) dari beberapa saat hingga ke minit
c) bertahan lebih lama setiap episod kontraksi. Misalan dari beberapa minit hinggakan sampai sejam dua sebelum berhenti.
d)Kesakitan dengan kontraksi semakin ketara(strength)

3. Banyak berlaku discaj jernih putih seminggu dua sebelum bersalin

4. Tekanan/pressure pada pundi kencing,belakang dan kelangkang. Mereka mengalami kerap kencing,sakit belakang dan sukar berjalan kerana sakit dibawah.Perasaan semacam ada yang nak keluar.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Soalan : “Doc , bila masa saya perlu bawak isteri/saya kehospital? Kami duduk jauh”
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Bila masa perlu ke hospital?
Disini ada beberapa factor lain yang perlu diambil kira : 
            
Anak keberapa?

a)      Anak pertama- Anak pertama ini kami relaks dan cool aje sebabnya mereka ini lambat. Kadar pembukaan pintu rahim adalah 1 cm/jam kalau dibandingkan dengan anak kedua keatas pada kadar 2 hingga 3 cm/jam. Jadi kalau si ibu masuk ke hospital pada pintu rahim bukaan 3 cm, maka logiknya saya masih sempat lagi pergi Ipoh untuk makan tengah hari dan balik semula ke KL!

b)      Anak kedua dan keatas- Yang ini tidak boleh main-main kerana kadar pembukaan pintu rahim dua kali lebih laju secara amnya. Jadi anak kedua dan keatas perlu datang ke hospital lebih awal dari anak pertama. 

Berapa kuat,kerap,lama kontraksi-kontraksi berlaku?

Proses bersalin adalah satu proses yang dinamik dan progressif. Apa maksudnya? Bilamana kontraksi berlaku, kontraksi-kontraksi ini akan berubah karektor dari jarang menjadi kerap, dari kecil kekuatannya menjadi besar, dari sekejap menjadi lama dan dari tidak sakit menjadi sakit. Kalau ciri-ciri ini tiada pada kontraksi anda maka ianya bukan “labour’ lagi. Dari segi obstetric pula kami tambah lagi iaitu kontraksi-kontraksi ini mestilah yang dapat dapat membuka dan menipiskan pintu rahim setiap jam.

a)      Anak pertama- Bila mana kontraksi-kontraksi berlaku satu dalam setiap 20 minit. Perlu di ingatkan ini bukannya yang mutlak yang ibu kena datang bila kontraksi berlaku hingga tahap ini. Kalau ibu berasa tidak selesa kerana sakit,air ketuban telah pecah atau pun turun darah ataupun rumah jauh dari hospital dan trafik jam semua ini perlu diambil kira.

b)      Anak kedua dan keatas- Kalau disuruh datang bilamana kontraksi berlaku satu dalam 2o minit, ini mungkin tidak sempat terutama kalau mereka telah ramai anak dan bersalin yang dahulu terlalu laju dan mudah. Saya selalu cadangkan bilamana si ibu mula merasa kontraksi sudah mula regular,tidak berhenti-henti dan mula sakit. Mereka tidak perlu menunggu sehingga kontraksi menjadi kuat takut ter bersalin dalam kereta! Maknanya mereka perlu cepat datang kalau dibandingkan anak pertama mereka. Ada kes-kes yang bersalin satu atau dua jam selepas air ketuban di pecahkan di hospital. 

Ada turun darah atau tidak?

Turun darah bukan bermakna bersalin sudah terlalu hampir. Ianya menandakan yang pintu rahim telah mula terbuka. Ramai ibu-ibu yang bersalin tidak mengalami turun darah, Maknanya turun darah bukannya petanda utama. Bagi saya kekerapan dan kekuatan kontraksi dan kontraksi yang tidak berhenti-henti adalah penting daripada  turun darah. Kebiasaannya darah turun/show berlaku  bila kontraksi telah ada tetapi ada juga show sebelum kontraksi. Kalau show turun sebelum kontraksi,,ibu boleh tunggu sehingga kontraksi terjadi dan baru datang kehospital. Lagi sekali ini hanya pedoman sahaja dan saya pandukan dari segi pengalaman. Kalau ibu takut atau kuatir datang sahaja ke hospital. Ramai juga yang datang kerana darah turun tetapi pintu rahim masih tertutup atau diperingkat awal bersalin. 

Adakah air ketuban telah pecah?

Diantara ketiga-tiga petanda bersalin iaitu kontraksi,turun darah/show dan air ketuban pecah,petanda yang ketiga ini lah yang teramat penting! 
Kenapa ye?
Kita tahu vagina mempunyai  environment yang penuh dengan pelbagai kuman-kuman.Oleh kerana vagina bukannya steril maka potensi untuk kuman-kuman ini menyerang bayi didalam rahim adalah tinggi. Komplikasi bila kuman telahmasuk ke bayi,bayi boleh mengalami sepsis,pneumonia,meconium dam macam-macam lagi. Oleh sebab itu amat pentingbagi  ibu segera datang kehospital samaada ada atau tidak kontraksi terjadi.Ini adalah satu-satunya petanda bersalin yang seakan-akan emergency.

OK, secara kesimpulannya seseorang itu akan bersalin selepas 38 minggu mengikut pengiraan tarikh dari mula haid, kontraksi akan semakin kerap dan kuat lagi dekat nak bersalin dan bila tiba waktu bersalin kontraksi-kontraksi ini akan lebih kerap,lama ,kuat dan tidak akan berhenti berserta dengan darah dan akhir sekali air ketuban pecah. Bagi anak pertama kita tidak perlu  panic kerana anak pertama kita ada banyak masa tetapi kandongan yang kedua dan keatas mereka perlu datang awal sedikit dari anak pertama.

sumber : PAKAR O&G (http://obgyndrsuhaimi.blogspot.com/)
lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

20 comments:

  1. thanks for sharing!
    due date kite sama la! 02/07/2012..hhehe

    ReplyDelete
  2. time tu semua serba tak kena...
    takut...

    ReplyDelete
  3. good info!thanks ekin :D

    ReplyDelete
  4. thanks for the info ekin..
    ^_^

    ReplyDelete
  5. ekin, mase anak 1st akak kuar tanda..yg kedua air ketuban pecah skit bercampur darah..tp dari 3cm ke 4cm tu sgtlh berjam2..

    harap ekin dipermudahkan segalanya.. :))

    ReplyDelete
  6. menunggu masa.
    tik tok tik tok

    ReplyDelete
  7. tq ekin
    so kena amik cuti seminggu awal la dr due date.. amik mc la kot.. hihi

    ReplyDelete
  8. nice info..kina pun nanti suami dari bintulu..plannye kl dah bukak 1cm mintak die terus beli tiket flight..huhu..xsggup rasanye nak bersalin anak 1st tanpa suami di sisi kan? hopefully semua dipermudahkan ye..

    ReplyDelete
  9. yang penting..untuk saat2 akhir ni..kene sentiasa bersedia...:)

    ReplyDelete
  10. sy dulu xde tanda langsung.sakit perut je.huhuhu.mmg kena sentiasa bersedia bak kata aty sbb bile boleh beranak.ada org 34 mggu dh beranak mcm mak sy:)

    ReplyDelete
  11. bagus info ekin ni..mia pun tgh cari..alang2x krani dh mintak isi pemrohonan cuti bersalin

    ReplyDelete
  12. Klu air ketuban pecah mmg kena terus g spital...

    Edd hnya jangkaan..ada yg premature, ada on the date....ada yg overdue...

    ReplyDelete
  13. Thanks for info ini. Saya skarang memang dah masuk masa nk bersalin. Sakit tapi seronok.

    ReplyDelete
  14. Thanks for the info. Skarang saya tgah kontraksi dan memang nak bersalin. Sakit tapi seronok. ^^

    ReplyDelete
  15. Thanks for info ini. Saya skarang memang dah masuk masa nk bersalin. Sakit tapi seronok.

    ReplyDelete