19.3.12

17

ubat yg membuatkan aku jd 'morning sickness' balik....(yeaay,cuti bersalin dah lulus!)


wah,cuti bersalin aku telah diluluskan.....
9O hari.....so ade baki 21O hari lg.....
cukuplah utk 3 org anak lg...hehehehehehe
aku mls nak amik cuti awal.....
cuti ikot tarikh bersalin aku je.....
lgpon aku nak bersalin kat KL,bru balik berpantang kat JOHOR...
so kalau aku dok umah sorg2,bahaya jugak....
jiran2 sume jenis dok dlm umah je....aku x kenal spe2
nnti xde sape nak tgk2kan aku pon....bosan jerk
lebih baik aku keje.....
klu aku nak terberanak pon,adelah org2 sekeliling aku...huhuhu

-----------------------------------------------------------

khamis lepas,
aku checkup kat Klinik Ibu & Anak kat Metro Prima, Kepong
berat aku skrg, 56kg....nek 1kg dlm tempoh 2 minggu..
OK,normal......
tekanan darah ok....urine pon ok jugak

tapi...........
HB aku pulak rendah....1O.O...so,tulisan merahlah
sebelum nie ok jerk....tetibe dah 6 bulan nie turun plak
doktor soh aku amik jugak ubat dorg.....ubat tambah darah
ok,aku amiklah....aku stop makan ubat yg lame.....

ms lunch,seperti biasa,aku makan dengan berseleranya......
tetibe dlm kol 2.3O ptg cm2,aku tetibe mabuk......
pening kepala,mata pusing2,terus nak muntah..........
aduh,kenapa tetibe aku 'morning sickness' plak ms 6 bulan nie??
aku muntah2......pastu badan aku sejuk je.....menggigil2.....

balik umah,aku rehat.....
suami selimutkan badan aku.....bg panas.....
memg lembik giler badan aku.....
cube makan,tp muntah balik.....
aku nangis,risau klu ade ape2 jd kat anak aku nnti.....then aku tetdo....

pagi esoknye,still pening dan x selera makan....
aku gi klinik,doktor kate,mybe ubat tue terlalu kuat utk aku.....
badan aku x sesuai.....
doktor bg aku ubat lain......IBERET FOLIC....fungsi nak tambah darah jugak
aku tnylah doktor,ade effect kat baby x.....doktor kate jgn risau.....
ubat tue effect kat aku jer......badan aku akan jd 'kering'.....
huhuhuhhuuuu......nyesal btol aku makan ubat tue......
menghilangkan selera makan aku jerk......

skrg aku akan berusaha memakan kerang,bayam,daging 
dan makanan2 yg boleh menambahkan darah aku.....
dulu aku suke,tp sejak aku mengandung,kembang tekak bile tgk makanan2 tue....
tp aku kene berusaha jugaklah utk makan....huhuhu

-----------------------------------------------------------

updated mengenai kakak opis aku :
kak sha dah selamat bersalin pada petang sabtu lepas.....
selepas berkali2 di 'induce'........rsnye lebih 5 kali......
jenazah baby adel shafy dah selamat dikebumikan pada mlm sabtu tue jugak
dlm kol 11 malam kat keramat......

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

17 comments:

  1. ain pn HB rendah...tp last month naik sikit..but still kene naikan lg...payah gak ar seminggu tu ain dok makan kerang je..semata2 nk tambah darah...skg ni tengok kerang pun adoii..x lalu...kene tukar2 mkanan yg leh tmbh drh..kalo mkn bnde yg same je..naik jemu...heheh

    ReplyDelete
  2. euuuw.. awal nye cuti dia da lulus..
    hehe. takpe, siapkan mane yg patut.. dh dekat sok, xpyh pening2 lg. surat sy baru je siap..tp lom hntar lg. amik awal 2mggu. berkuatkuasa 9hb depan.. yeay! =)

    ReplyDelete
  3. same la kite hb low gak... awl jgk ek apply cuti.. bila mase sesuai apply cuti bersalin ek? sy x apply lg pun, hoho

    ReplyDelete
  4. bestnye dpt cuti 90 hari...i dpt cuti 2 bln je :(

    ReplyDelete
  5. liyana :
    kat jabatan ekin,kene apply ms 5 bulan....
    tp ekin apply lewat sebulan....

    ReplyDelete
  6. yey! samelah kita. cuti wawa pun da lulus jugak.. 90 hari.. ngeh3 :)

    wa pun x amik cuti awal2, sebab ofis wa betul2 kat sebelah hospital. so, ape2 senang. insyaallah.. :)

    ReplyDelete
  7. semoga semua urusan berjalan lancar ya kin..

    ReplyDelete
  8. bestnye 90 hari...sy 60 hari je..huk3...mst tk puas nk main ngn baby...

    ReplyDelete
  9. best giler cuti 90 hari...jelesssss

    ReplyDelete
  10. ade kemudahan,kene gunekan
    hehehehehe

    ReplyDelete
  11. Semoga semua yang dirancang akan dipermudahkan oleh Allah.

    ReplyDelete
  12. eh..kene apply yer..baru tau ni...

    ReplyDelete
  13. mcm ku kenal nama penghantar emel kelulusan cuti bersalin tu. haha

    ReplyDelete
  14. company kita pun bagi 90hari, to citidad dpt 5hari...

    kalau nak naik HB, makan kacang cap tangan.insyaallah naik...kita pun HB 10...tp tak makan lagi sbb appoitment lambat lagi..kekekekek

    ReplyDelete
  15. sy pon nk amik 90 hari.huhu.tp x apply lg lor.huhuh.ni dah 8 bulan lebih

    ReplyDelete
  16. ekin..tak boleh pinda..kalau terberanak awal macamane..?? hurrmm..akak tak apply pon lagi suti beranak..huhu..sedangkan biler2 mase jer nih..siap pesan kat budak HR-tolong isikan borang cuti kalau tetibe beranak..;p

    ReplyDelete
  17. boleh je pinda sis....
    tgk tarikh kte bersalin

    ReplyDelete