21.2.12

30

tuelah,sape soh x minum susu....

1 perangai aku yg xleh nak ubah.......
sgt susah nak minum susu.....
payah kene pakse bru nak minum......
suami aku pon dah malas nak layan...

even aku ngah pregnant nie.....
minum susu,ON OFF je....
awal2 dulu minumlah jugak hr2.....even segelas sehari
sejak dah 4 bln ke atas,aku rs malas.....
klu aku rs nak minum,aku buatlah.....
klu xnak,aku buat2 x ingt je.....

kesan x minum susu tue,aku terima skrg....
selepas aku mengandung 5 bulan ke atas nie......
sakit pinggang tue dah semestinye.....
so aku anggap normal utk ibu mengandung.....

tp skrg aku dah mule sakit gigi........
aduhhhh,payahnye aku nak makan......
gigi aku rapuh....
dah mule berlubang sane sini.....
klu gigi berlubang,mestilah sakit ble makan.....
kunyah ape pon sakit....even bkn makanan keras2.....
makan nasi sakit...
makan roti sakit.....
erkkk,cam gusi nie bengkak jerk.........
dan lg sakit bile ade sisa makanan yg tersangkut...
menghilangkan selera makan aku.....
cmnelah berat badan aku nak naik nie.....
xkan hr2 nak makan bubur jerk....hukhukhukkk

semakin baby membesar,semakin byk kalsium yg baby serap.....
erkkk,nyesalnye x minum susu dr awal2 lg.....
doktor pusrawi memg ade bg kalcium utk aku.....
tp kalcium tue just menyokong je sbnrnye.....
yg pntg aku kene minum susu...........

mama aku bile call pon,die mesti tny.....
"kakak minum susu x?"
aku jawab jelah yerk...tipu sunat
sbb takot mama membebel....
actually org tua membebel tue utk kebaikan kte.....
cume aku nie je yg jenis kepala batu...
bukan nak dgr ckp org tua....
skrg aku terimelah padahnye.....
padan muke aku......
skrg bru nak mule minum susu balik secara konsisten......
aku hrp masih x terlambat........
baby, maafkan mommy yer sayang........
aku hrp anak aku sihat......insyaallah

 td pagi kak sha (ofismate) ade bg aku 3 paket sample susu ANMUM
die dapat ms gi klinik pg td...then die bg kat aku....alhamdulillah,rezeki...
nie adalah salah satu petunjuk soh aku minum susu....huhuhuhu
chayok2 ekin!!!!!!


nota kaki :
kepada mommy2 yg bru pregnant tue,minumlah susu dr skrg......
huhuhuhuuuuu.....

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

30 comments:

  1. kte xboleh minum anmum ni. cirit birit. semua susu tepung pun sama.. boleh minum dutchlady je huhu. xpela asal minum kan? ;p

    ReplyDelete
  2. ekin... jangan malas2...
    option lain selain minum susu, ekin boleh amik pil calcium brand appeton. haritu wawa beli dalam RM22.90 klu x silap. dlm tu ade 120 biji.

    ReplyDelete
  3. saya pun awal2 dulu je rajin minum susu.. lepas selalu sgt sembelit, berat pun naik bagai dipam pam, slow down sket minum susu huhu.. selalu jugak rasa macam baby x cukup kalsium huhu.. tapi tahla, kekadang takut nak minum susu nih..takut berat naik lagi..skrg minum susu kotak je.. macam dutch lady & HL tu..

    ReplyDelete
  4. minum susu perisa coklat la ekin...hehe...so far ain skg ni xde miss lg minum susu..tu pun susu perisa coklat..kalao suruh minum perisa yg biasa ni mmg susah la nk minum...sbab ain jenis yg xsuka minum susu putih..kalo coklat ok..heheh...

    ReplyDelete
  5. o...ini kesan x mnum susu ye. ok2.noted.

    ReplyDelete
  6. ai tak leh minum susu!!! minum je muntah! so how?????

    ReplyDelete
  7. ekin, kakak opis kita cakap, materna ni sedap tau..!
    terutama skali yg prisa coklat...
    mmg sesuai tuk kite2 yg tak minum susu niyh...
    hehehehe

    ReplyDelete
  8. ekin memg minum susu anmum materna nie,perisa coklat
    cume kdg2 mls nak wat
    huhuhuhhu

    ReplyDelete
  9. sy pulak suke giler minum susu, hehehe lg2 perisa original tu, klu coklat cam mual sikit, kejap je dh abis susu sekotak, sbr jela hasben nk kena beli lg, bukan murah, huhu

    tp lately terasa mcm selalu sgt sembelit la... mgkin sbb byk sgt minum susu ke? huhu

    ReplyDelete
  10. sembelit tue ekin x pasti pulak
    yana kne mkn buah byk kot

    ReplyDelete
  11. akak, xmo malas2..nnt akak gak lemah sbb baby akan sentiase serap kalsium..

    minum susu kotak pown ok kot..

    ReplyDelete
  12. tak minum susu jugak..cume minum milo jer..kire susu jugak kan?? hehehe..
    tak lalu nak nak minum susu tepung..

    ReplyDelete
  13. tuelah
    ekin slalu minum milo jugak
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. Iskkkk rugi tak suka minum susu... sedappppp tu susu... Hehehe minumlah utk kesihatan baby... insyaAllahhh konfem jadi suke punye

    ReplyDelete
  15. Jangan Malas malas masa mengandung ni...
    satu lagi sewaktu mengandung ni banyakan makan KISMIS dan BUAH KURMA.

    ReplyDelete
  16. me pulak masuk 3mth preggy start muntah muntah teruk smp ke 4mth. masa tu mmg tak boleh lgsg minum susu. susu anmum tu paling tak leh terima. then me minum susu low fat dutch lady tu saje. smp lah skrg. a'ah betul tu nnt saket gigi bila kurang calcium. takpe, tak terlewat pon...kalau dah boleh minum, continue minum. nnt badan pon sihat je ;)

    ReplyDelete
  17. ekin wani dh berkurun xminum susu...last rse ms bby 3bln...xlalu btol nk minum...kadang2 jer br minum susu kotak cm ducth lady 2...

    ReplyDelete
  18. akak pun tak leh telan susu tepung

    sample yang dapat dok berlambak dalam drawer.. mahukah?

    ReplyDelete
  19. susu bukan untuk kite jer..untuk membina tulang baby jugak..kalau untuk sendiri selalunyer malas..tapi mengenangkan baby dalam perut-untuk kesan jangka panjang-disiplin kan gak ar diri ni..:)

    ReplyDelete
  20. ekin.mimi x minum anmum sbb orang kate menggemokkan..mmg gain weight awal2 preggy dlu..

    pastu tukar enfamama.sedap gak rase die

    ReplyDelete
  21. minum milo pun tak cukup la ekin..melainkan milo tu campur ngan susu tepung.. nurse suh makan yogurt/keju plak..sebab hb makin rendah tp nasib baik masih ditahap normal..

    ReplyDelete
  22. pil calcium, tak cukup ek? ikut my doc, die kate ckup jer. tapi bila masuk 3rd trimester ni, i minum susu. tapi susu dutch lady tuh jer. hehehe. alhmdulillah, takde plak sakit gigi. kaki cramp pon dah kurang dah..

    ReplyDelete
  23. kak shareena,
    akak nk bg kte susu tue ke?
    boleh jugak
    hehehe

    ReplyDelete
  24. Salam dear,

    Aaiip! Rajin2 minum susu ye :)

    Nnt kesan bila kita dah tua tau..

    ReplyDelete
  25. Alamak..kita pun minum susu tak konsisten.. Kalau minum milo boleh tak..?

    ReplyDelete