29.2.12

26

checkup 5 bulan setengah

isnin lepas,aku ade appointment kat hospital pusrawi
kol 8 pg kami dah smpi....
saje dtg awal,nak jd org 1st....
mls nak tngu lame.....

smpi je,kene tngu 1O min cm2....
nama aku dah dipanggil....
biaselah kene check urine,berat,tekanan darah....
urine ok.....
tekanan darah pon ok....
cume berat aku jerk.....
51.3kg ----> 55.3kg
burlp,naik 4 kg???
2 kali aku mintak kakak nurse tue timbang aku....
tkot salah.....tp nurse tue kate betol...
tuelah,hr tue risau sgt berat x naik.....
skrg dah naik 4 kg,risau jugak....
padan muke aku
xmau naik smpi 4 kg cm2 lg....
kne maintain 2 kg je setiap bulan.....

x lame lepas tue,nombor aku plak naik....
utk jumpe doktor pakar aku....DR ASMAH YUN
die tgk berat aku....die tny,cmne leh naik 4 kg nie....
aku pon jawablah,ganti berat yg x naik awal2 pregnant hr tue
hehehehehe....pandai je jawab.....
doktor kate xpe...tp next month kene jgelah
xleh nek byk2 sgt
die kate tkot baby besar.....
klu besar sgt,tkot aku xleh bersalin scr normal nnti
tulang punggung aku ikot ketinggian aku.....
size sederhana....
so average normal berat baby yg perlu antara 3-3.5 kg je
panjang lebar explaination die.....
kami dgr jelah.....

lepas tue,cm biaselah.....
ms utk tgk anak mommy!!
nielah saat yg dinanti2kan oleh aku dan suami

alhamdulillah doktor kate baby sehat...
berat normal.....
besar pon normal....
mule2 doktor scan 2D je.....
pastu die tukar scan 4D plak....
subhanallah.....nmpk anak mommy jelas.....
mata die.....
mulut die....
hidung die.....
jari kaki,jari tangan........
nak nangis aku rs......

"tgk,mancung hidung die....." doktor

"hehehehehee....ikot papa dielah tue...." aku

"eh...eh....die senyumlah....." doktor

"hehehehe....die tau papa n mommy ngah tgk die....." aku

"alhamdulillah semua ok......" doktor
"eh,die senyum lglah.....die senyum ke nangis tue?" doktor
"die senyumlah tue....cume x sharp lg....pandainye.." doktor

aku hny mampu tersenyum je....rs sebak tgk
pastu doktor print pic anak mommy yg ngah senyum tue.....
p/s : maaflah x dpt nak tunjuk pic tue kat sini....atas permintaan en.suami
sukenye mommy tgk....hehehe
hr2 nak tgk rsnye....x puas....
bulan depan mommy nak tgk anak mommy lg....

gender lom tau.....
sbb x nmpk.....mybe sbb die kecik lg
so tngulah bulan depan.....
actually x kesah pon gegurl ke boboy.....
yg penting sehat dan lahir dgn selamat...
insyaallah........

lots of love ♥ byekinjamal
thanks for reading!
PERHATIAN :
Sebarang penggunaan gambar atau entry peribadi di dalam blog ini tanpa keizinan untuk tujuan peiklanan atau jualan adalah dilarang sama sekali.

26 comments:

  1. susu tu akak lupa la dik. tunggu ye... hehehe

    ReplyDelete
  2. Charge kat pusrawi tu bape ekin?

    ReplyDelete
  3. ezza : ekin x kne charge pon
    sbb panel ekin....
    so sume free

    ReplyDelete
  4. baby 5 bulan dalam perut dah pandai senyum ek???
    pg td ade terbace blog someone yg baby dalam perut usia 6 bulan, die dah pandai nangis tp tak de suare la..

    ReplyDelete
  5. bestnya kan dapat tgk bby senyum :) tak sabar plak nak tunggu 5 bulan nanti..

    ReplyDelete
  6. naik 4kg ek ekin...waaa....ain smlm gi check naik 1 kg...huhuh.....alhamdulilah baby sihat kn....mesti cute dy senyum tu...hehe..

    ReplyDelete
  7. bestnye scan 4d...hehehe. baby senyum ekkk.

    ReplyDelete
  8. best
    seronok tgk die
    tue yg asyik nak tgk je pic die senyum tue
    hehehehe

    ReplyDelete
  9. bestnyeee~~ x sabar la nk pegi check up bby nanti.. ekin brape lame skali checkup ek? mimi pegi az-zahra dia suh datang 6 minggu skali.

    ReplyDelete
  10. mst terharu tgok anak dlm perot lg kan..bestnyer..

    ReplyDelete
  11. pengalaman mengandung mmg indah..
    semoga semuanya baik-baik ajer ya..

    salam kenal dari saya,
    =}

    ReplyDelete
  12. terharu...teringat masa Aaron dulu..tskk tskk..sob..hehe (ngader)

    ReplyDelete
  13. alaaaaaaaaaaaaaaaahai....bestnyer

    ReplyDelete
  14. best la naik berat byk2 cenggitu. ciknaa ni nak naik 1kg sebulan pn pnye la sakit.. dah scan 4D ea? ekin, kalo susah sgt nk tgk gender dia, gegel la tu.. =)

    ReplyDelete
  15. average besar baby tuk akak pulak mesti kurang dari 3.3kg..same cam awak-takut tak ley beranak normal..takutnyer...
    naik 4 kg tu kalau kat klinik KK dah kene minum air guler dah tu..nasib baik lah..;)

    ReplyDelete
  16. pasal berat tu kn, kadang2 kalau pakai yg manual mmg ada ralat...mcm i hari tu la, kejap naik kejap turun...tp bila pakai yg digital, sbnrnya mmg naik tp xde la sampai 3-4 kg...huhuh

    ReplyDelete
  17. nana : betol2
    kat hospital tue pakai yg manual
    rsnye ekin timbang sndr gne yg digital,xdelah naik byk cm2

    ReplyDelete
  18. huhu.. sama la.. dah naik 3kg ni.. takut gak.. risau di suruh minum air gula ke apa nanti.. isk..

    ReplyDelete
  19. bestnya dapat tengok baby..
    kita check up kat klinik kerajaan je...
    kalau klinik kerajaan.. die scan ke setiap kali check up..?

    ReplyDelete
  20. sy pun stp bulan naik 4kg...ade sekali tu smpai 5kg naik..haih~!!

    ReplyDelete
  21. miss sunshine : klinik kerajaan xde scan2 nie....

    ReplyDelete
  22. wawa : naik 4 kg setiap bulan? doktor x ckp pape ke?

    ReplyDelete
  23. salam kenal dikk
    take care tau .. ;)

    ReplyDelete
  24. wah berat kite adalah same! dah naik 5kg sepanjang 6 bulan peknen, hoho

    dh buat 4D eh? bestnye :)

    ReplyDelete